fbpx

Selvhjælpsgruppe kan fejre 20 års jubilæum

Diabetesgruppen hos Selvhjælp Herning kan i år fejre 20 års jubilæum. Gruppen mødtes første gang i forbindelse med deres deltagelse på Diabetesskolen i 2002.

Hvert år deltager omkring 500 mennesker i en gruppe hos Selvhjælp Herning, men det er de færreste af dem, der kan prale af at have været med i en gruppe i 20 år. Det kan deltagerne i gruppen ”Frivillig Diabetes”, som i dag består af Karen Larsen, 72, Egon Nielsen, 79 og Ruth Christensen, 81. Alle har de det til fælles, at de har diabetes type 2, og de mødtes oprindeligt på det kommunale tilbud Diabetesskolen. På Diabetesskolen var der tilknyttet en sygeplejerske og en diætist, og her lærte de at læse varedeklarationer og lave diabetesvenlig mad. De motionerede med gåture, fik læring om næringsindholdet i mad og blev efter eget udsagn ret så fedtforskrækkede.

Da forløbet Diabetesskolen stoppede blev medlemmerne tilbudt at starte i en selvhjælpsgruppe hos Selvhjælp Herning. De dengang fire medlemmer kaldte gruppen for “frivillig diabetes”, fordi de alle var kommet frivilligt. Dengang havde Selvhjælp Herning til huse i Bethaniagade, hvor gruppen mødtes og talte om hverdagen med diabetes. De tog også i Bilka og kiggede på varedeklarationer, spiste diabetesvenlig mad og gik ture, når vejret var godt. Egon Nielsen fortæller om den første tid i gruppen: ”Jeg kom listende ind i gruppen, men fandt hurtigt ud af, at jeg svingede godt med de andre. Jeg fandt ud, at kvinderne i gruppen var forstående og nemme at tale med. Mænd gider ikke tale om sygdom, og sådan noget som er svært. Jeg føler, det er svært at blive forstået blandt mænd.” Han fortæller, at den gode stemning i gruppen gør, at gruppen forsat har en vigtig funktion i hans hverdag: ”Der er altid godt humør i gruppen, og humøret holder os oppe. Jeg er blevet afhængig af vores gruppe og af at se de andre, mærke omsorgen og samværet i gruppen”.

Siden det første møde i 2002 har gruppen mødtes fast og støttet hinanden i livets op og nedture. Karen Larsen fortæller: ”Vi har kendt hinanden længe med de sorger og glæder livet indebærer. Fællesskabet betyder meget for mig, fordi vi kender hinanden så godt. Vi giver hinanden sparring og taler fx om lægernes forskellige syn på blodsukker”.

Det er ikke kun diabetes, som samtalerne kredser om. Da Ruth Christensen mistede to børn, så kom gruppen til at spille en vigtig rolle i hendes sorgproces: ”Gruppen har været en god støtte i min sorg. Jeg oplevede, at folk undgik mig, da jeg havde mistet mine børn. Folk skal ikke være bange for at gøre én ked af det, for man kan ikke blive mere ked af det, end man er.” Karen Larsen uddyber: ”Vi har alle brug for at sørge, når vi har mistet nogen, som har stået os nær. Folk omkring os synes ofte, at vi skal komme videre, men i den her gruppe har jeg følt mig forstået”

Den gruppe som i sin tid startede i fællesskabet omkring diabetes, er i dag blevet et vigtigt holdepunkt i de tre deltageres tilværelse. ”Gruppen betyder rigtig meget for mig, selv her efter 20 år”, fortæller Ruth Christensen. Egon tilføjer: ”Diabetesgruppen hos Selvhjælp Herning er det vigtigste netværk i mit liv”.

Scroll to Top